Begeleid Wonen

Begeleid Wonen (BW) is voor jongeren die zich willen voorbereiden op zelfstandig wonen. Op BW woon je niet meer zoals op het internaat in een grote groep, maar met andere jongeren in een ‘eigen’ huis. In de één of twee jaar op BW oefenen de jongeren in zelfstandigheid. Ze krijgen daarbij begeleiding van de pedagogisch medewerkers van BW.

 

Begeleid Wonen is te vinden op het internaatsterrein van De Singel, in de singelpanden.
Het ene huis heeft twee verdiepingen en een moderne woonkeuken, vijf slaapkamers en een wasruimte. Op de eerste verdieping is het kantoor van de medewerkers. Elke verdieping heeft een toilet en een douche voor gemeenschappelijk gebruik. In het andere huis, op de begane grond, zijn er twee slaapkamers, een woongedeelte, keuken en toilet.

De kamers op BW hebben als basis een bed, een kast, vloerbedekking en gordijnen, maar verder mag iedereen zelf weten hoe zij hun kamer inrichten. Zo heeft iedere kamer een eigen stijl en is het altijd weer leuk om te zien hoe een kamer het ene jaar er heel anders uit kan zien dan het andere jaar.

 

Het schooljaar 2018/2019 zijn we op BW gestart met 5 jongeren.

 

Hoe ziet een dag van een jongere op BW er ongeveer uit?
’s Morgens zorgen de jongeren voor hun eigen ontbijtje en maken brood klaar om mee te nemen naar school. Na school overleggen de jongeren met elkaar wie er die dag met wie eet, wat er gegeten wordt en wie de boodschappen doet. De jongeren krijgen voedingsgeld waar zij hun boodschappen van doen.

 

Om 16:30 uur komt de pedagogisch medewerker van BW. Hij/zij eet ook op BW. Vaak wordt er met elkaar gegeten, maar als iemand alleen wil koken kan dat natuurlijk ook. De woonkeuken is rond etenstijd een gezellig middelpunt. Er wordt tv gekeken, gekookt, gekletst, gegeten, afgewassen en soms gezellig lang nagetafeld. Er mogen ook vriendinnen, vrienden en ouders komen eten op BW.

 

Na het eten en de afwas gaat iedereen zijn eigen gang. Er wordt huiswerk gemaakt, gegamed, tv of film gekeken, op visite gegaan, gevoetbald, opgepast, muziek gemaakt of naar de sportclub gegaan.
Als de jongeren zin hebben in een praatje zoeken ze elkaar op. Op BW wordt niet gezegd hoe laat je naar bed moet, dus kan het gebeuren dat ze tot laat bij elkaar zitten, maar in de praktijk valt dat erg mee.

 

Om 22.30 uur gaat de medewerker weg en zijn de jongeren met elkaar. Iemand op het internaat is dan telefonisch bereikbaar voor de jongeren en hun ouders.

 

Op BW zorgen de jongeren er met elkaar voor dat het netjes blijft . Iedereen heeft een aantal weken een bepaalde taak waar zij/hij verantwoordelijk voor is.

 

Meestal gaan de jongeren het weekend naar boord of naar huis, maar zij kunnen ook overblijven, als ze een feestje hebben, eens uit willen gaan of moeten werken. Net als op de groepen, heeft BW ook geld voor een groepsuitje en gaan we bijvoorbeeld gezellig met elkaar uit eten.

 

  • P1020214

    P1020222
    P1020223
    P1020238